skarp – Helena Dahlgren

Gårdagen tillbringades tillsammans med litteraturvetaren Emma Wijkman och författaren Beata Skarp. De båda är huvudpersoner i Helena Dahlgrens roman Skarp och sägas skall att Emmas förhållande till Beata är närmast besatthet, Emma skriver en doktorsavhandling om Beatas författarskap och trots att Beata varit död i drygt tjugo år så finns hon ständigt närvarande i Emmas liv.

Emmas liv har gått i stå, avhandlingen har strandat och när hon får syn på en annons som aviserar ett vistelsestipendie på Beata Skarps gård i Östra Norrbotten. Huset står orört och nu ska någon få komma dit för att skriva. Emma blir den utvalda och hon lämnar vitvinsdrickandet och ångesten i Stockholm med ambition om att den där avhandlingen ska bli färdigställd. Väl på plats i huset får Emma tillgång till Betas bibliotek och där finns dagböcker som väcker Emmas nyfikenhet. Vad hände egentligen den gången när Beata dog? Vad hade Beatas bror med familj med det hela att göra och varför slutade Beata skriva under de sista åren av sitt liv?

Spännande, sprängfyllt av blinkningar till både litteratur och populärkultur och med en smula spökerier som krydda. Gränserna mellan fiktion och verklighet blir allt mer vaga och utan att avslöja allt för mycket så blir vistelsen i huset i byn där ingen nättäckning finns, älven brusar och solen skiner natten lång inte det som Emma förväntade sig. Jag älskar kopplingen till läsande, skrivande och litteratur och hade genast börja leta efter Beata Skarps böcker i bokhyllan om hon verkligen hade levt. Emma är den där vilsna tjejen med bagage som någonstans i tonåren väljer att leva genom någon annans liv och man önskar bara att hon samlar ihop sig, tar sina cissi och selma-klänningar och kramar om sin lilla dotter. Skapar den där skrivande framtiden som hon är värd!

För att vara transparent så är jag blogg-bekant med Helena och hennes kille Marcus. Jag har följt hennes skrivande, liv i huset i Norrbottens inland och vardag i Stockholm de senaste 10 åren och det var mycket fint att få läsa den färdiga boken.

Bildkälla: Bokförlaget Forum