Malala Yousafzai – Små människor, Stora drömmar

I serien Små människor, Stora drömmar från Bookmark förlag är det nu dags för en fin bilderbok om Malala Yousafzai . Med tydliga, färgglada bilder och en enkel text så berättas historien om flickan som helst av allt vill gå i skolan. Hon använder sin röst och berättar om sitt liv vilket leder till att hon blir allvarligt skadad, förd till Europa och så småningom återupptar sin kamp för flickors rättigheter. Som den yngsta att få nobelpriset någonsin blev Malala banbrytande och världskändis. Det som är fint med serien som har Maria Isabel Sánchez Vegara som författare till texten är att de berättar för barn utan att det blir alltför barnsligt. Det är dessutom olika illustratörer som gör bilderna och just Manal Mirzas bilder uppskattar jag mycket.

Det här är en bok som jag kommer att läsa för mina barnbarn och ta med mig till arbetet för att använda i undervisningen. Böcker som handlar om barns rättigheter, diskuterar flickors lika värde till en egen vald framtid och som lyfter fram skolgång som en nyckel till ett bättre liv – de är givna att bygga undervisning kring!

Bildkälla: Bookmark förlag