härifrån – debutroman med mersmak

 


Härifrån av Victoria Everbrand börjar med en scen som gör att man genast hamnar mitt i utsattheten tillsammans med killen Ozzie. Han bor med sin mormor i de lilla bruksorten Vresta och livet är en enda stor väntan, bara han gått ut nian så ska han dra till ett annat liv. Han drömmer försiktiga drömmar om ett liv där han inte behöver vara beroende av någon och där han inte behöver bära hela sin släkts skuld på sina axlar. Passande nog heter Ozzie Axelsson i efternamn och jag tror verkligen att han är en kille som det trots vuxenvärldens totala svek kommer att ordna sig för. Sakta men säkert hittar han en väg, ett sätt.

I Göteborg bor Hanna, hon har precis varit på Håkan på Ullevi och när hon och bästisen Moa är på väg hem så inser hon att deras vänskap är på väg att förändras, Moa tänker mest på sin kille och Hanna längtar förtvivlat efter att få vara Moa riktigt nära. Hemma i Vasastan väntar mamma, mammas nya kille och en kommande bebis och Hanna, som just slutat nian, vill bara lämna. Hon söker upp sin pappa, avdankad fotbollshjälte som bor i en håla dit knappt bussen går: Vresta. De två ungdomarna hittar varandra under en tryckande varm sommar och det är något med tonen i den här berättelsen som gör att jag tror på att det är tonåringar som berättar. Jag gillar miljöbeskrivningarna, både de som skildrar naturen och de som gestaltar misären och jag blir oavbrutet förbannad på vuxenvärlden när jag läser. Ibland blir det kanske lite för mycket och för tydligt, att Hanna tränar boxning är till exempel en sådan grej som jag tycker inte behövs, jag fattar ändå. Om det varit en bok för unga vuxna hade jag varit mer fördragsam på övertydligheter men som vuxenroman så blir det emellanåt lite uppenbart och genomskinligt. Med det sagt så kommer det plötsligt en rad eller en scen som knockar, fattigdomen och smutsen, instängdheten som gör att man totalt faller samman när ens cykel blir stulen, mobbingen som skymtar i skolan och hungern. Hungern. Den som gör att man äter en big mac & co fast man vet att man sedan måste betala.

Jag läser Everbrands debutroman som ger mig samma känsla som det halsband som jag sedan 4 år bär runt min hals: ”Jag tror när vi går genom tiden att allt det bästa inte hänt än” och jag hoppas att den här debuten är den första av många böcker. Gärna i göteborgsmiljö och kanske för barn och unga.

 

Bildkälla: Norstedts förlag