äpplet faller inte – tennis och pensionärsliv down under

Liane Moriarty är Australiens feelgood-drottning och mest känd är hon kanske för romanen Stora små lögner som senare gjordes som TV-serie i Big Little Lies med Nicole Kidman och Alexander Skarsgård. Himla bra serie med fantastiska miljöer om man missat den. Nu har jag läst Äpplet faller inte och den är en ganska typisk Moriarty-roman, den handlar om en familj i Sydney där mamman en dag försvinner. Som läsare kastas man rakt in i handlingen där den snart 70-åriga Jo har försvunnit utan något spår. Maken och de fyra vuxna barnen väntar några dagar med att koppla in polisen, de hoppas på att den nyblivna pensionären ska höra av sig. När hennes mobil hittas bakom sängen så blir det hela mycket misstänkt. Är hennes försvinnande ett brott? 

Maken Stan och Joy är välkända i stan, de har tillsammans drivit en framgångsrik tennisskola och deras fyra barn har alla spelat tennis på hög nivå och nu är en av Stans tidiga adepter bäst i världen, tyvärr så har Stan inte fått den uppmärksamhet som han tycker att han borde och pensionärslivet har blivit TV-serier och rutiner. När en ung kvinna – Savannah dyker upp på deras trapp så förändras livet för paret och i romanen får man följa parets vuxna barn och deras liv, pensionärslivet och hur allt krackelerar när modern Jo försvinner.  

Jag har läst de flesta av Moriartys romaner som översatts till svenska och bäst av alla tycker jag att Öppnas i händelse av min död är. Troligen är det för att det var den första jag läste, jag har blivit lite mätt på hennes böcker numer. Med det sagt är det absolut inte dåligt det är välskrivet och träffsäkert om relationer och vad som kan hända när pensionärslivet kommer. Det är bara det att det är lite för långt. Jag gillade tennisspåret i den här boken, dock. Botaniserar man på bloggen så finns det texter om många av Moriartys böcker. Välkommen dit! 

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag