Jorden runt: En oansenlig detalj

Adania Shiblis roman En oansenlig detalj består av två delar, den börjar med att det är 1949 och i Negevöknen utsätts en flicka för grymma övergrepp av den grupp israeliska soldater. I texten finns en känsla av undertryckt våld som bara väntar på att släppas lös, det är klibbigt och lukterna av kommande död stiger ut ur det israeliska befälets skador. Bensinångorna omsluter dem och och i arkiven skildras händelsen som en oansenlig detalj.

I del två är det nutid och en ung kvinna bestämmer sig för att undersöka händelsen, hon försöker resa till platsen och genom sin resa så söker hon en sanning som kanske kan hjälpa henne att få till ett helare liv. Genom sitt sökande så undersöker hon också staten Palestinas historia och hur det som hände i staten Israels bildande skapade sår och konflikter som tycke omöjliga att lösa.

Jag började att läsa den här boken i höstas men innehållet var så pass krävande att det behövdes en ledighet för att avsluta. Nu blev boken läst och stort tack till bokförlaget Tranan som ser till att litteratur från hela världen når oss i översättning. Spännande, välskrivet och nya perspektiv bjöds.

Bildkälla: Tranans förlag