harvey – en roman av Emma Cline

Låt oss bara påminna oss om vem Harvey Weinstein är i verkligheten. Han är filmproducenten som 2017 anklagades av en stor grupp kända skådespelerskor för att ha använt sin ställning och utsatt dem för sexuella övergrepp. Under hashtaggen #metoo spreds rörelsen över världen och Weinstein dömdes senare mot sitt nekande till 23 års fängelse. Kortromanen Harvey av Emma Cline utspelar sig de 24 timmar som förflyter innan filmproducenten som heter Harvey får sin dom och man får följa med in i en mans tankar om hur han inte alls förstår sig på varför han är anklagad. Han vet att han har legat med en massa kvinnor men alla har ju gjort det frivilligt och ingen var minderårig. Nu gömmer han sig i en väns hus i väntan på dom och där fördriver han dygnet med att göra ganska vardagliga ting.

Han får en medicinsk behandling, han äter lunch med sin dotter och barnbarnet och han funderar på framtiden. Att han ska bli frikänd och att livet alldeles snart skall bli som det en gång var är han övertygad om. Han får syn på Don de Lillo i grannhuset och smider genast planer om att producera en film utifrån en av hans romaner, han räknar med att inbjudningarna och kändislivet med vackra kvinnor och oscarsgalor strax återkommer. I sanning så är han en bruten man med kronisk smärta, noll potens och noll insikt om hur han använt sin maktställning och någonstans halvvägs i läsningen så  kommer man Harvey såpass nära att man fattar en del om hur han tänker. Han anser sig oskyldig, till den grad att han inte använder sina sista 24 timmar i frihet till något särskilt.

Emma Cline är skicklig på att gestalta osympatiska män, den som läst hennes roman Flickorna vet att hennes porträtt av Charles Manson glömmer man inte i första taget. Lika bra är inte Harvey men det är en kortroman väl värd att läsa!

Bildkälla: Natur & Kultur