syndoffer – mord i Torslanda

Det är alltid lite extra att läsa böcker som utspelar sig i miljöer som man känner till och i Jeanette Bergenstavs Syndoffer så blir det dubbelt bekant. Den här deckaren med den medelålders journalisten Jennifer Sundin i huvudrollen är förlagd i Göteborg och dessutom delvis i skolmiljö. Det börjar med att en rektor, en bildlärare och en elevassistent hittas brutalt mördade i en skola på nordvästra Hisingen. Lokaljournalisten Jennifer hittar de mördade och genom ett fynd på brottsplatsen så dras hon in i de hela både villigt och aningen motvilligt.

Bergenstav har skapat en huvudkaraktär som har det minst sagt trassligt i sitt privatliv. Hon har en nylien genomgått en jobbig operation vilket gör att hon har stora smärtor, hennes man har varit otrogen och slängt ut henne från det gemensamma hemmet, hennes två barn har utmaningar med sitt lärande och hennes pappa, som bor i en husbåt vid drömmarnas kaj, är alkoholist. Man undrar faktiskt hur människan orkar …

Det här är en lättläst och handlingsdriven deckare som har en övervikt på privatlivet för Jennifer och brottet vindlar sig in i det på ett sätt som emellanåt kändes lite för mycket och jag undrar verkligen över hennes val emellanåt. Man vill ju ändå gärna veta hur det går för Jennifer och man önskar henne allt gott och berättelsen bjöd på flera fniss mitt i eländet. Det är verkligen Jennifers tur att leva och ha lite roligt och sparka en och annan rumpa, jag anar att det kommer fler böcker om den impulsiva och envisa journalisten framöver.

PS. Den som gjort omslaget har placerat Jennifer vid Klippan, just det känns lite onödigt. Där utspelar sig inte boken men det är klart att just Älvsborgsbron och kranarna signalerar Göteborg.

Bildkälla: Norstedts förlag