allt är ett äventyr – en berättelse om Evert Taubes fantastiska liv

I Allt är ett äventyr – en berättelse om Evert Taubes fantastiska liv med text av Annika Thor och illustrationer av Jakob Wegelius så ger sig författaren Annika Thor in på en riktigt svår uppgift. Hon gör ett försök att skriva en biografi som vänder sig till barn 9 – 12 år om en man som de troligen har mycket lite relation till. Hon skriver både medryckande och spännande om den lille pojken Evert som växer upp på Vinga, går i skola i Göteborg och sedan beger sig ut på de sju haven för att arbeta på sjön. Hon berättar om hur han är nyfiken och vill utforska konsten, litteraturen och musiken varthän han kommer och hon skriver om bakgrunden till flera av hans vackra visor.

Visst är det föredömligt att skriva en biografi över Evert Taube och hans liv men jag är tveksam om en kapitelbok för 9-12 är det rätta formatet. Inget mellanstadiebarn jag känner skulle välja den här boken. Jag hade mycket hellre läst en fyllig bilderbok med läsålder 6-9. Då hade högläsningen kommit naturligt, tilltalet kunnat vara tydligare i texten och man hade kunnat komprimera och utelämna en del av Taubes liv utan att det hade känts konstigt.

Låt oss konstatera att det här är en högläsningsbok för alla mor och farföräldrar – med spellistan på spotify till så kan det bli ett sommarlovsprojekt att tillsammans med barnbarnen läsa om Evert Taube och lyssna på de visor som finns nämnda i boken. Bor man I Göteborg så passar det mycket bra att ta en promenad till statyn bredvid operan, ta båten till Vinga och börja där. Köra Taube i bilen och sjunga om Samborombom så det dånar, spela Brevet från Lillan och kanske den med kattskit … Är det bara jag som sjungit om kattskit och blå viol? Det skulle jag välja som komplement till boken för att skapa intresse. Jag hade alltid som mål när jag undervisade i musik att de elever som haft mig skulle kunna sjunga med i en låt varje gång när det var allsång på Skansen och det är i det häradet som den här boken rör sig, det handlar om allmänbildning att kunna sin Taube. Med det sagt så är det här en fin och välskriven bok, jag förstår mig inte riktigt på målgruppen bara. Mor- och farföräldrarna kommer säkert, likt mig, att köpa men jag är osäker på hur texten blir mottagen. 

Bildkälla: Bokförlaget Max Ström