bära och brista – andra monikabok

Sara Lövestam har med Bära och brista skrivit en mycket stark fortsättning på Ljudet av fötter.

Monika är drygt fyrtio och har börjat bearbeta att hon inte kommer att bli mamma. Trots många, många försök och det är mycket svårt för henne att försöka styra om sitt liv och släppa det där som under lång tid känts som syftet med hennes liv. Om hon inte kan bli mamma vad ska hon då kunna vara?

Hennes arbete känns inte alls viktigt längre och hon bestämmer sig för att ta en paus. Hon ska skriva, hon ska skriva sin släkts historia. I den här andra delen (av tre) så får vi fortsätta följa Monika i hennes försök att reda ut sina släktband och hennes slätforskning leder henne till det innersta av Lappland där hon finner spår av det rallarliv som hennes släktingar levat. Hon hittar också anteckningar om hur gravida Lisa som lämnade Norrland för Stockholm där hon trodde att den fine fästmannen väntade hamnar i prostitution och på tukthus och genom generationerna finns oförmågan att sörja för de barn som föds.

Kvinnorna arbetar hårt och gör allt de kan för att skapa en bättre framtid men det är svårt, Monika som är välutbildad och har det bra ekonomiskt vill inget hellre ha än förmågan att föra släktet vidare. Det är en sorglig spiral som måste brytas. Kanske finner Monika en väg ut i livet där hon kan må bra, känner sig älskad och behövd.

Nu vill jag bara läsa vidare om Monika!

PS. Ljudboken har två uppläsare – Lövestam läser själv de historiska delarna och det är så bra. Väldigt värd att lyssna på.

Bildkälla: Piratförlaget