den omänsklige – Jonas Moström

Jonas Moströms spänningsserie med psykiatrikern Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg rullar på. Den omänsklige heter den nyutkomna delen och jag har lyssnat på den i inläsning av Marie Richardsson. Nathalie och Johan har börjat sitt liv tillsammans, Johans barn är fortfarande små och relationen med barnens mamma är sårig. Nathalie jobbar deltid på sjukhuset i Sundsvall och hon blir en sen eftermiddag kallad till en avdelning där en ung kvinna är på väg att hoppa ut genom fönstret. Samtidigt hittas en död kvinna i ån som rinner genom staden, Johan blir satt att leda undersökningen och snart inser de att de båda har mer än en sak gemensamt. Jakten på gärningsmannen drar igång och Nathalie och Johan samarbetar precis som de gjort flera gånger förr. Skillnaden nu är att de faktiskt är i en relation och att gränsen mellan privat och professionellt blir allt mer uppluckrad.

Moströms deckare är lite lagom spännande och passar bra att lyssna på. Kapitlen är ovanligt korta vilket gör att man lätt kan pausa och det är positivt när man ska lyssna en kort stund, dessvärre tycker jag att de korta kapitlen också hackar upp berättandet. Det blir liksom nytt kapitel, nytt ryck i berättandet och handling som avslutas med en krok /repeat/ och det som kan göra en bok lättläst/lättlyssnad är ibland också det som gör den snuttig. Jag hade gärna stannat lite längre i varje kapitel.

Boken ingår i en serie men funkar helt ok att läsa fristående. Med tanke på slutet så kommer det säkert en fortsättning, den ska jag läsa.

Bildkälla: Norstedts förlag