dungen – en riktigt fin debut!

Dungen av Rachel Molin är en fin debutroman som har årets vackraste omslag. Tro nu inte att det här är en trivsam roman om ett stillsamt botaniserande i vår herres hage. Boken börjar med att vi får träffa Adina som lever ett ensamt liv, hon skriver tal och coachar de som ska hålla dem, boxas och ligger med tillfälliga förbindelser. Hon är 40 + och uppenbart rotlös. När tonårsvännen Malin en dag står i hennes dörr med en mapp som det står Adinas namn på så är det dags att konfrontera det förflutna.

Dungen är den plats som i Adinas och Malins uppväxt var den farliga och samtidigt det ställe där man kunde gömma sig och utforska det förbjudna. Livet i den småländska frikyrkoförsamlingen är mycket begränsat och Adina och hennes mamma får vara med i gemenskapen på nåder. Malin och hennes familj hör till ledarna i sekten och Malin knyter Adina till sig som en allierad. Maktspelet är grymt och förändrar de båda flickornas liv, Adinas mamma är dessutom mycket sjuk och det påverkar händelseförloppet på flera vis. Så sorgligt och så arg jag som läsare blir!

Livet som tonåringar i en mycket speciell miljö tycker jag att Mohlin skildrar fantastiskt bra och det mörka och kvävande blandas med en humor som belyser hur hela situationen är helt galen. Också nutidsberättelsen är smart gestaltad med en känsla av undertryckt ilska som ligger där hela tiden och Adinas beteende som liknar ett sårat och jagat djurs är så förståeligt.  Smart och spännande berättat.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris