sanningen kommer om natten

Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane handlar om kompisgänget som ses varje torsdag på pub-quizet. Eve, Susie, Justin och Ed har varit vänner sedan tonåren och ska Eve vara ärlig så har hennes tonårsförälskelse i Ed aldrig riktigt klingat ut. De dricker och gissar på frågesporten och på vägen hem därifrån så ändras livet i ett enda slag. Olyckan händer och i ett slag är de bara tre i vänner kvar.

Tiden som kommer blir en blandning av att försöka få tag i Susies bror som lever i NY, rensa privata saker från Susies hus och försöka få Susies dementa far att förstå att det är dags att gå på begravning. 

Det här är en ovanligt sorglig roman för att komma från McFarlane och visst är det en roman om kärlek som antyds på omslaget men framförallt är det en berättelse om att hantera livet när sorgen slår till. När Susie omkommer så börjar en tid när det blir viktigt att fundera över hur Eve egentligen vill leva sitt liv och samtidigt så blir mötet med Susies bror Fin något helt annat än vad hon förväntat sig. Hemligheter behöver komma till ytan och livet 

Det här är en bok med likt i McFarlanes tidigare böcker värme och romantik, slagkraftiga repliker och dråpliga scener men samtidigt är det här en roman där man sätter gråten i halsen gång på gång. Sorgen ligger som ett hårt bälte runt hela berättelsen och jag fick pausa då och då i läsandet. Låt inte det hindra er att läsa, det här är en fin feelgood.      

Bildkälla: Harper Collins Nordic