Malala Yousafzai – ett fantastiskt liv

Malala Yousafzai är den unga kvinna från Pakistan som kämpade för flickors rätt att gå i skolan och utbilda sig. När en gren av talibanstyret 2010 invaderade hennes hemtrakt och förbjöd flickor att gå i skola startade hon en blogg, 2012 blev hon allvarligt skadad i en skjutning mot henne och bara 17 år gammal fick Nobels fredspris. Boken Malala Yousafzai – ett fantastiskt liv skriven av Hiba Noor Khan och illustrerad av Rita Petrucciolo är en lättläst biografi över hennes uppväxt, aktivism och stora mod som ledde till att hela världens ledare lyssnade till hennes budskap. Boken har ett tydligt men ändå lättsamt upplägg med layout som liknar tidningssidor där bilder och text blandas, insprängda finns också små faktarutor och kartor för att underlätta läsningen. Den innehåller också citat från Malalas kampanj ”I am Malala” som till exempel

“One child, one teacher, one book, one pen can change the world.”

Boken passar mycket bra att tipsa om som egen läsning för elever som är intresserade men också för att använda i undervisningen om mänskliga rättigheter och barns rätt. Det finns många klipp på youtube som man kan berika texten med och särskilt nu när läget är spänt i Afghanistan så kan man koppla till Malala och hennes gärninger. Extra bra tycker jag att det passar att planera ihop arbetet kring Malala, flickors rätt att gå i skola och leva det liv de önskar med engelskundervisningen. Hur mycket bra material som helst finns att finna.

Bildkälla: Lind & Co