Anna, Anna det är ett monster i fönstret! 

Ja, nu är det dags för monstret MO att flytta in igen tillsammans med sina kompisar Ormen, Spöket och Spindeln. Jag undervisar de elever som behöver repetera de olika bokstäverna många gånger för att befästa kopplingen mellan ljud och bokstav och jag jobbar med handalfabet, munbilder, sorteringsövningar, appar och sånger för att stärka den fonologiska medvetenheten. Skriver och läser gör vi också och skönlitteraturen har alltid en särskild plats i mitt rum. Nu är det dags för en favorit. Men vilken? 

Ja, ni gissar rätt. 1992 kom Gunilla Bergströms Mera monster, Alfons!  och 29 år senare så håller den mer än väl. Barnen förstår sagan på olika vis beroende på språklig nivå men det spelar ingen roll, alla älskar och alla vill höra en gång till. Vi samtalar om bilderna och målar och skriver. PO och MOM heter de två monstren ni ser på bilderna och visst ser ni att de dricker blod och gillar sitt vassa svärd? 

Bildkälla: Rabén & Sjögren