sönderlandet – Johan Ripås

”Från Sönderlandets öar fem, kommer ingen levande hem.”

Johan Ripås inleder med Sönderlandet en ny kriminalserie med polisen Nora Wagner i huvudrollen. Hon arbetar i Stockholm och har lång och stor erfarenhet av arbetet men när hennes kollega skjuts till döds så förflyttas hon till en post ute i skärgården. Ska nu hon jaga båtmotortjuvar, hon som arbetat med gängkriminalitet? När hon ena dagen rycker ut för att undersöka en stöld och nästa dag hittar en utmattad flicka på sin tröskel så börjar hon nysta. Det hela utvecklar sig snart till en actionfylld spänningsroman som inte fullt ut är i min smak.

Nora är den sortens ensampolis som kan det mesta, hon är snabb och stark, sover med pistolen under kudden, är osedvanligt observant och kan dyka i mörker. Sociala kontakter är hon sämre på och när berättelsen utvecklar sig till att handla om slutna sällskap så tappar jag lite intresset. Det laglösa Sönderlandets befolkning blir liksom lite för mycket av allt. Delarna av romanen som utspelar sig i Kongo är välskrivna och grymheterna som skildras är ofattbara. Att sådana händelser påverkar människor är en av de intressanta trådarna i boken och Johan Ripås erfarenheter från sin tid som korrespondent i Afrika skulle jag vilja läsa mer om.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris