hon vars hjärta var som mitt – Dan Andersson

Jag är uppvuxen med Dan Anderssons visor och kan varenda text, är man det minsta intresserad av hans liv och diktning så ska man lägga en dag på semestern och läsa Göran Greiders Hon vars hjärta var som mitt. Greider har skrivit en dokumentärroman som bygger på brev mellan Dan Andersson och Märta Larsson och i den skildras tiden för deras kärleksrelation 1914 som kom att påverka Anderssons diktning fram till hans död. I romanen får man följa Andersson från hans ungdomstid fram till hans död, bara 32 år gammal, men tyngdpunkten ligger på vistelsen på folkhögsskolan Brunnsvik i Dalarna och relationen med Märta. 

För mig, och säkert många med mig, så har jag haft koll på omständigheterna kring hans död men genom roman får jag en bredare kunskap om hans livsöde och det tycks som att Greider har stor kunskap om Dan Andersson och tiden han verkade i. Det är en roman om en författare men också om en tid då klassamhället var på väg att smått luckras upp, folkrörelser och folkhögskolor skapade mötesplatser för människor från olika klasser och för det blir Dan Andersson och Märta Larsson fungerar bra som exempel på den stora förändringen som samhället gjorde runt det första världskriget. Jag är så glad över att jag läste och som alltid så började jag googla och ta reda på mer. Jag hittade två extra intressanta inslag som kompletterar boken fint. 

Vill man ha en snabbversion så kan man se Göteborgs stadsbiblioteks digitala föreläsning med Göran Greider, den är mycket intressant. Sveriges Radios dokumnetär Dagen då Dan Andersson dog är också mycket lyssningsvärd. Klicka på länkarna!

Bildkälla: Ordfronts förlag