där isarna råmar – spänning i Norrbotten

Lundgren & Lundgren skriver i Där isarna råmar en spänningsroman som utspelar sig i Kalix med omnejd. Till polisdistriktet i norra Norrbotten kommer polisen Irene flyttande, snart förstår man att hon lämnat Stockholm för att börja om i livet. Hennes kantiga sätt måste nu fungera i en småstadsmiljö och i ett glesbygdsdistrikt där man kan få köra 40 mil för att rycka ut. Det är vårvinter och Nina bor med sin moster och sin mycket sjuka mamma i ett ensligt hus. Mosterns kille kommer och går och det blir stökigare och stökigare i huset, ensamheten är total för den 10-åriga flickan. Vad är det han sysslar med egentligen? Nina vill helst bara att allt ska vara som innan och älskar att spela fotboll men vem ska ta hand om mamma?

På ett annat ställe i det vidsträckta distriktet hittas en övergiven cykel och poliserna på Kalix polisstation börjar nysta i  det som skall bli en både spännande och dramatisk utredning. 

Lundgren & Lundgren har med sin debutroman skrivit en spänningsroman som är tydligt placerad i Kalix och miljöerna är bärande element i berättelsen. Ensamhet och utsatthet är ett bärande tema och som tur är så slutar boken något mer hoppfullt än den börjar. Ljuset och våren kommer också till Kalix och för både Nina och Irene verkar det finnas en framtid. Författarna berättar att de vill skriva en serie som utspelar sig runt Bottenviken och jag ser fram emot att läsa nästa del. 

Kyrkan i Kalix fotograferad i juni 2018 när jag tillsammans med vänner besökte Malören, Luppioberget och Kalix.

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag