hon kallades Daisy – att finna en farmor

Det där med semester har många fördelar, som att när man lyssnar på ett program om Hildasholm  på radion och får lust att undersöka vidare. Reslusten mot Dalarna väcks men också nyfikenheten kring tiden och samhällsklassen. Då som en händelse kom jag att tänka på att precis som den engelska Hilda Munthe (som skapade en originell trädgård och uppmuntrade till konst och skapande) så hade jag hört om den engelskbördiga prinsessan Margaretas intresse för trädgård och konst. Prinsessan Christina Fru Magnusons biografi Hon kallades Daisy blev gårdagens lyssning. Prinsessan Christina har genom ett sökande i arkiv och på vindar, samtal med den danska Drottning Margarete (som också kallas Daisy i familjen) och besök på Sofiero samlat en bild av kronprinsessan som tidigare inte tecknats. Hon väver in personliga minnen, foton och försöker teckna ett porträtt av kvinnan som dog bara 38 år gammal och som det efter hennes död varit märkligt tyst om i familjen. Varför har inte familjen hållit hennes minne levande?

Kronprinsessan Margareta, som själv var barnbarn till drottning Victoria av England, förälskade sig i en ung kronprins av Sverige och 1905 kom hon till det svenska hovet där Oscar II regerade. Paret fick 5 barn och den äldste Gustav Adolf, var då Prinsessan Christinas far. Farmodern, som dog så oväntat, blev till en skugga i familjen och boken gör att hon träder fram ur skuggorna och framträder som en konstnärlig, praktiskt lagd kvinna som med sin bakgrund i den engelska överklassen var självklar i sin roll i hovet. Hon var såpass säker att hon vågade utmana konventionerna och ammade t ex sin barn, arbetade i de trädgårdar hon anlade och engagerade sig, på engelskt vis, mycket i välgörenhet. Jag är måttligt intresserad av kungligheter egentligen men det är intressant att stiga in i en tid och genom brev som citeras, bilder och andra dokument så kommer man Kronprinsessan ganska nära. Intressant var också att få veta mer om de smycken som kom till Sverige genom giftermålet och jag kan gå igång på allehanda historiska samband. Jag hörde att C-more ska göra TV-serie av den svenska kungafamiljens liv. Hoppas de inte glömmer kronprinsessan Margareta, hennes livsöde är dramatiskt så det förslår.

Väldigt många år har jag sagt att jag ska åka till Sofieros slottspark, kronprinsessan Margaretas skapelse. Nu ska det bli av! Är man i Stockholm under sommaren så finns det en helt ny utställning på Stockholms slott: Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920

Bildkälla: Bonnier fakta