en rysk gentleman – Karin Alfredsson

Så härligt det var att få läsa om Ellen Elg igen!

Karin Alfredssons serie om läkaren Ellen har fått sin sjätte del och den här gången börjar berättelsen i Stockholm. Ellen Elg har tidigare arbetat som läkare runt om i världen men sedan några år arbetar hon med hemsjukvård, med sitt team vårdar hon sjuka i livets slutskede. Hemma har hon barnen som blir allt äldre och i Västerbotten bor mamman som blir allt mer förvirrad. Ellen blir en dag så irriterad över att hennes syster inte kan hjälpa till med omsorgen av mamman så hon åker för att söka upp systern. Det visar sig att hon är försvunnen.

Parallellt med Ellens liv i Stockholm får vi följa hur en läkare i St Petersburg håller på att bygga upp sin privatpraktik. Han har varit på studiebesök i Stockholm och insett att det skulle kunna finnas pengar att tjäna. Hans ex-fru önskar att praktiken skulle kunna bli en modern vårdinrättning och bjuder in Ellen för att föreläsa, han är dock inte lika intresserad. Han tror på traditionella värden och håller sin älskarinna helt avskild från samhället. Ryssland är ett land som är så nära oss geografiskt men huva så långt bort på andra sätt, den här boken väcker mitt intresse.

Alfredsson är skicklig på att skildra kvinnors liv och särskit intressant skriver hon om hur utsatta kvinnor som är oerhört sköra, den enda vägen framåt är att hjälpas åt. Ellens make är en jämställd man som tar sin självklara halva men det är inte självklart med jämställdhet ens i Sverige. Med sin olika skildringar av Ellens patienter i ASIH-teamet så får vi ta del av olika livsöden och även om det här inte är en rafflande spänningsroman så håller texten mig i ett hårt grepp.

Rekommenderar alla att läsa serien om Ellen Elg som börjar men 80 grader från Varmvattnet.

Bildkälla: Brombergs förlag