älskade barn – Ashley Audrain

Texten om Ashley Audrains roman Älskade barn hade jag tänkt att publicera igår på mors dag men livet kom emellan. Hur som så är det här en mycket spännande bok som utforskar moderskapet, både de fantastiska och starka känslor man kan hysa för ett barn men också den närmast förbjudna tankarna när kärleken inte är självklar. Blythe är mamman som har bestämt sig för att ge sitt eget barn all den kärlek som hon själv inte fick. Snart efter att Violet föds så förstår mamman att det här med anknytning inte är enkelt. Hur mycket Blythe försöker ta sig an dottern så väljer den lilla alltid sin pappa om hon kan. När lillebror föds blir det än mer komplicerat, han tyckt ty sig till mamman. När så familjen drabbas av en tragedi rämnar hela familjebygget och berättelsen kränger och svajar, vad ska man egentligen tro på? 

Det här är en relationsroman som kan liknas i formen med en spänningsroman och trots att den inte innehåller särskilt mycket action så är den krypande spännande från första till (bokstavligen) sista sidan. Boken är nominerad till Årets bok 2021 och jag kan absolut förstå juryns val, det här är en riktig bladvändare som har många moraliska frågeställningar att fundera kring. Lägg till det en fullständigt opålitlig berättarröst så gör det att det blir en läsning som sticker ut. Jag, som nu är mormor till en liten tös, relaterar enormt till delar av romanen och den var emellanåt jobbig läsning. Särkilt när det kommer till de delar som diskuterar hur problem med anknytning kan ses som ett socialt arv som är svårt att bryta så ryser jag och mår riktigt dåligt. Jag hoppas att min egen uppväxt inte ska spegla sig allt för mycket i min dotters och att den inte alls påverkar min dotterdotters. Det här är en bok som väcker känslor, helt klart och jag hoppas att den blir läst av många!   

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag