Jorden runt: Senseis portfölj

Senseis Portfölj av Hiromi Kawakami är en sällsam och väldigt japansk berättelse. Vi får möta den snart 40-åriga ungmön Tsukiko och hennes före detta lärare som hon tilltalar Sensei. Mellan de båda ensamma människorna i storstaden Tokyo finns en samhörighet som är svår att placera. De möts slumpartat på barer och äter, dricker kopiösa mängder sake men relationen är inte vänskap och inte heller den som finns mellan älskande. Med tanke på hennes tilltal så skulle man kunna tänka att hon beundrar den äldre mannen och ser honom som en förebild men inte heller det är tydligt uttalat. Långsamt, vemodigt och aningen avtrubbat, så upplever jag läsningen av den här romanen och ibland så kan det vara fint att bara försjunka i en text som inte är allt för lättuggad. Liksom i en japansk trädgård så är den enkel att uppfatta de stora byggstenarna men när man sedan tittar noggrant så uppenbarar sig ett helt universum.

I april 2014 reste vi runt i Japan och vill man läsa om den resan så har jag bloggat om min upplevelser, det är bara att söka i arkivet så dyker det upp. Bjuder en vacker japansk trädgård att vila ögonen på.

Gillar man att läsa Hurakamis romaner så kommer man att älska den här boken, bildspråket kommer igen och när Tsukiko och Sensei gör en utflykt till bergen för att plocka svamp så är det som att jag i stämningen förflyttar mig till Hurakamis Norwegian Wood .

PS. Ni vet väl att man kan prenumerera på böcker hos bokförlaget Tranan?

Bildkälla: Bokförlaget Tranan