haven som skiljer oss åt – Gill Thompson

Nu råkade det bli så att det är den tredje romanen på kort tid som jag läser som utspelar sig i andra världskrigets skugga. Dags att skriva om Gill Thompsons Haven som skiljer oss åt. Boken börjar med blitzen i London, på gatan vandrar en förvirrad kvinna som helt tappat minnet. Hon hamnar på en institution och på ett barnhem sitter pojken Jack och längtar efter att hans mor skall komma och hämta honom. 

Åren går och Jack är kvar på nunnornas barnhem. Långt bort på andra sidan havet så pågår ett projekt där höga australiensiska potentater vill stärka den vita rasens numerär. De bestämmer sig för att importera föräldralösa brittiska barn och Jack blir en av dem. Livet i Australien blir inte det utlovade och vi får följa Jack och hans mor när de båda på var sitt håll längtar efter varandra. 

Jag tyckte att det här var en helt ok skriven roman, lite för sentimental emellanåt kanske men den rakitiska agendan som fördes i Australien var intressant att veta mer om. Som vanligt googlade jag en hel del. Raslagarna liknade närmast Sydafrikas och färgade människor och urbefolkningen var mycket diskriminerad. Också i England var äktenskap över hudfärger kontroversiellt och berättelsen om Jacks mor och hennes liv med en jamaicansk musiker. Till vissa böcker så snurrar ett soundtrack i mitt huvud och till den här så blev det den här versionen av Molly Malone. Läser ni boken så förstår ni varför. Varsågod!

Bildkälla: Historiska media