en förlorad kärlek – Alyson Richman

Alyson Richmans fina roman En förlorad kärlek kom till min låda helt överraskande och det är jag mycket glad för. Den börjar med att Josef gör sig i ordning för att gå på barnbarnets bröllop. Väl där tror han inte sina ögon, den kommande bruden tycks honom märkligt bekant och när han får syn på brudens mormor förstår han varför. Det är Lenka, hans fru. Hon har med sig en tavla som hon gömt i mer än 65 år. Nu är det tid att berätta.

Berättelsen flyttar sig till mellankrigstidens Prag och vi får följa Josef och Lenka genom barndom och ungdomstid, Lenka växer upp som en målande och ritande flicka i ett burget hem och Josef i en akademisk familj. När livet för den judiska befolkningen blir allt svårare i Prag bestämmer de sig för att fly. De två ungdomarna splittras och Lenka förs med sin familj till Theresienstadt. Skildringen av livet i nazisternas uppvisningsläger är mycket intressant och Lenkas konstnärliga talang hjälper henne att överleva. Jag var helt tvungen att googla efter bilder som smugglats ut från lägret och hittar konst från flera av de konstnärer som nämns, kan läsa om de musikstycken som uppfördes där. Så spännande, och kulturen är så viktig för invånarna att de är villiga att dö för den. Kolla in det fantastiska reportaget från Yle! 

Nu har jag skickat den här boken vidare till en vän som jag tror kommer att tycka lika mycket om den här romanen som jag gjorde. Helt oväntat så stötte jag på en fin läsupplevelse!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris