den osynliga flickan – Lisa Jewell

Lisa Jewell är en mycket populär och läst författare som allt mer har närmat sig spänningsromanen. Hon har alltid relationer inom familjen som ett bärande element och i Den osynliga flickan kryddar hon dessutom på med en mycket udda granne och en flicka som känner sig sviken av sin terapeut. Flickan heter Saffyre och hon spanar på sin före detta terapeut, hon står i skuggorna och vet mer om honom än hans egen familj. Hon själv är en ambitiös student men hon bär på ett trauma som gör att hon har svårt att riktigt lita på vuxenvärlden.

Familjen som är navet bor tillfälligt i det fashionabla området nära Hampstead Heath och den består av de två tonårsbarnen, pappa psykolog och mamma sjukgymnast. När tonårsdottern upplever att någon förföljer henne hem och när det sker upprepade överfall på kvinnor i grannskapet så börjar drevet gå. Kan det vara den konstige mannen som bor i det illa skötta huset som är skyldig?

Owen Pick är en mycket ensam man som arbetar som lärare, han bor inneboende hos sin moster och längtar intensivt efter att träffa en kvinna. Han har liksom hamnat utanför det social livet och när flickan Saffyre försvinner på kvällen den 14 februari så blir han genast misstänkt. Hans liv blir sig aldrig likt mer och det faktum att han knappt har en chans att få sin sak prövad är en både viktig och värdefull vinkling. Hur annorlunda får människor vara, vad är det i utanförskapet som provocerar?

Den osynliga flickan är en spännande roman som jag helt klart kan rekommendera. Lättsamt och lättläst men med en allvarlig och angelägen bottenklang.

Bildkälla: Printz publishing