den som vet – John Willander Lambrell

Den som vet av John Willander Lambrell är en nyutkommen svensk spänningsroman som börjar med att en kvinna på juldagens morgon ringer in till 112 och uppger att hennes dotter blivit kidnappad. Snart hittas den 6 åriga flickan död i familjens källare. Familjen är välkänd i Vimmerby, fadern är välbeställd företagsledare och mamman har ett populärt Instagramkonto där den lilla flickan ofta förekommer. Fallet blir extra intressant för pressen och polisgruppen som kallas in har hela tiden journalister som ifrågasätter och rotar i utredningen.

Den unge profileraren Benjamin Krantz och den erfarna poliskommissarien Monica Eurell samarbetar för att hitta den som dödat den lilla flickan och samtidigt som de hittar ledtrådar till fallet så upptäcker de också sådant som påverkar deras privatliv. Vimmerby är en liten stad som lever på turism och det gör att också politikerna har intresse i fallet.

Det här är en spännande roman som har fokus på polisarbetet. Jag hade gärna likt JCO s My sister My Love läst mer om familjen och hur de hanterade mordet. Jag läser på förlaget hemsida att boken har ett brott som förbild och kan således räknas till den ”true crime” våg som sköljt över oss de senaste åren och med tanke på att det finns ett verkligt brott i botten så kan man förstå att författaren inte velat spekulera allt för mycket om familjens reaktioner. Jag lyssnade/läste och det var helt ok underhållning en snöblandad och kall söndag i april.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris