julen varar än till påska – i sällskap med Lisbeth

Maria Ernestams feelgoodserie om Lisbeth, lärare i Frillesås, börjar med Brutna ben och brustna hjärtan. Där är det strax innan jul och Lisbeth slänger ur sig att hon varit med i juniorlandslaget i alpint, så ska skolan åka till St Anton och det är upp till bevis. Vad ska Lisbeth ta sig till? Kanske kan den något excentriske läkaren på vårdcentralen hjälpa till?

Samtidigt som terminen närmar sig sitt slut så är det snart dags för jul och Lisbeth har en unken lukt i sitt kök. Hon bestämmer sig för att be en hantverkare att titta på det, samtidigt kommer hennes ex på besök från Stockholm, hennes höggravida syster dyker upp och så var det det där med skidåkningen … Jag missade den här julboken när den kom för ett par år sedan och jag läste den mest för att jag hört mycket gott om del två om Lisbeth: Knäckta ägg och krossade hjärtan. Nu har jag läst också den och den innefattar nya högljudda grannar, en påskmusikal och en förvirrande romantisk situation.

Det här är välskriven och humoristisk feelgood som jag verkligen rekommenderar. Kanske gillar jag den lite extra eftersom den delvis utspelar sig på skola, den miljön skildrar Ernestam väl. Kanske passar Lisbeths funderingar om ensamhet vid högtider och att leva själv väl in i mitt eget liv och dessutom är det god mat och dryck och en tupp som heter Henrik den åttonde. Just nu sitter jag och skriver i mitt lilla sommarhus, omgiven av goda påskägg och ackompanjerad av grannens tuppar. Galandet sker i duett och jag hör det knappast längre, besökare däremot påminner mig om oljudet.

Spelar roll, lammen skuttar i hagen, träden knoppas och lärkan drillar. Med doft av salt ifrån havet och 12 fönster att putsa så blir det här en fin annandagpåsk.

 

Bildkälla: LB förlag