fula tjejer – en perfekt roman för tidiga tonåren

I Fula tjejer möter vi Tilde, Eleni och Jasmine som går på högstadiet i Gnesta. De är till ytan väldigt olika varandra men en sak har de gemensamt. De är urförbannade på det anonyma Instagramkonto som nyss startats och som halva skolan följer. Hur kan någon vara så utstuderat elak som att öppna ett konto döpt till Fula tjejer? I anonymiteten fylls kontot med bilder och kommentarsfälten fylls med taskigheter. Trion bestämmer sig för att ta reda på vem som ligger bakom. Uppdraget förenar tjejerna och pluggisen, tuffa tjejen och feministen märker att tillsammans är de starka. #detfinnsingafulatjejer blir del av deras revansch. 

Det här är en berättelse om vardag på högstadiet parat med en rejäl dos starka tjejer, barnsliga killar, hångel, tonårsliv och sociala medier landar rätt i samtiden och jag kan tänka mig att den fungerar riktigt bra för elever från våren i åk 5. Formen där de tre tjejerna berättar i var sina kapitel som varvas kan säkert utmana de yngsta läsarna men som högläsning passar den säkert bra.  

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson har skrivit en lärarhandledning som passar bra att kika i om man vill ha tips på diskussionsfrågor. På förlaget hemsida kan jag också läsa att det kommer fler böcker om de tre vännerna. Det ser jag fram emot! 

Bildkälla: Lilla Piratförlaget