små människor, STORA DRÖMMAR: Anne Frank

Bookmark förlag har en mycket fin serie bilderböcker om kvinnor som på olika sätt gjort skillnad. I veckan var det dags för boken om Anne Frank att komma på svenska och jag går genast igång med min lärarhjärna. Jag är ständigt på jakt efter bilderböcker som passar för elever som behöver ganska korta texter och bra bilder. Texten är skriven av Maria Isabel Sánchez Vegara och de mycket fina bilderna är gjorda av Sveta Dorosheva och den här boken skulle kunna passa mycket bra in i undervisningen.

Det som är extra bra med boken är att den inte är för barnslig, den tar sig an de svåra frågorna utan att förenkla allt för mycket och bilderna är kraftfulla, detaljerade och samspelar så fint med texten. En detalj som jag tyckte var extra fin är att insidan på bokomslaget har samma mönster som själva dagboken, det här är en bok gjord med omsorg. 

Skickar ett förslag till inköp direkt. Jag jobbar redan tematiskt kring Rosa Parks och Malala, den här boken kan passa väldans bra in i det sammanhanget. I mars 2012 var jag på besök i Anne Frank Huis  och det var en fin upplevelse. Man kan ju gå en virtuell tour där om man vill resa dit och den har jag ofta gjort med elever på mellanstadiet. När det blir möjligt att resa igen så rekommenderar jag alla att åka dit också på riktigt, helst i början av april. Huset är och museet är sällsamt. Amsterdam är härligt! Äta pannkaka, se tulpanerna, gå på van Gogh Museet och vandra längs kanalerna är så fint.  

Nu ska jag ta mig an Jag vill inte ha levt förgäves av Mari Larsson, en roman baserad på Anne Franks liv.