midnattsbiblioteket – Matt Haig

Midnattsbiblioteket av Matt Haig är nästa bok att diskutera i bokbubblarna så här kommer bara en liten blänkare om mina tankar. Kort kring upplägget så är midnattsbiblioteket en plats mellan liv och död dit utvalda kan komma för att välja en ny bok – ett nytt liv – och en sådan utvald person är Nora Seed. När vi lär känna henne så närmar hon sig fyrtio, arbetar i en notaffär, ger pianolektioner och är oändligt ensam. När hennes katt blir överkörd så bestämmer hon sig, hon skall dö och byta liv. Hittills känns hennes liv som ett misslyckande och hon tänker på vad som skulle hända om hon får leva om sitt liv och i det göra andra val. Likt Haigs roman Historieläraren så är det här en text som förflyttar sig genom tid och rum och som ställer oss frågan: vilket liv vill vi leva?

Jag misstänker att Haig läst Salman Rushdies fenomenala roman Midnattsbarnen – i den så kan den indiske pojken Saleem  Sinai kommunicera med alla andra som fötts vid midnatt den 15 augusti 1947. Det är tidpunkten för Indiens födelse och genom pojkens kontakt med andra så får man veta mer om det moderna Indiens framväxt. (Jag läste den tidigt 90-tal så minna minnen är vaga men såpass minns jag att greppet att berätta liknar varandra mer än att det kan vara en slump.)

Genom att Nora väljer olika böcker i biblioteket så får vi också leva ett antal nedsläpp i nutiden, Nora förflyttar sig till olika kroppar och ena stunden är det simningen och OS-satsningen som levs fullt ut, nästa stund är valet att satsa på musiken och bli berömd popstjärna och visst gillade hon djur som liten. Djurvårdare känns väl som ett bra val? Eller forskare eller gift pubägare eller … varför inte filosof.

Ska jag vara ärlig så var greppet intressantare än hennes olika liv och det halvflummiga reflekterandet över livets mening med hjälp av filosofiska citat tröttade ut mig en smula. Jag var inte helsåld på den här boken. Det ska bli mycket spännande att prata med mina cirkelkompisar om den, jag är säker på att vi kommer att hitta samtalsämnen.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris