bara på besök – underhållning i vintermörkret

Beth O’Leary är en brittisk författare som skriver charmiga feelgoodromaner och mitt första möte med hennes böcker var Sambo på försök, nu var det dags att läsa Bara på besök. Leena är 30 nånting och har ett bra jobb i London men de senaste månaderna har hon känt sig allt mer pressad och hon bryter ihop på ett kundmöte. Hon blir beordrad två månaders ledighet. Hemma i byn i Yorkshire bor mormor Eileen, 79, som blivit lämnad av sin man. Hon skulle gärna vilja träffa en ny man men hur ska det gå till i en by där alla känner alla?

Varför inte byta liv i ett par månader? Mormor reser till London och lär sig dejta på Internet, Leena bosätter sig i byn och tar plats i kommittén som skall ordna byfesten i maj. Det blir en vår som sent skall glömmas, det man snart förstår är att hela familjen påverkas starkt av en familjemedlem som gått bort och att tiden är utmätt blir tydligt på många vis. Känslan av att den bästa tiden är nu är lätt att känna igen och att carpa är ingen klyscha utan en nödvändighet när man förstår att det är viktigt att ta vara på varje stund.

För mig var det här en riktigt underhållande och härlig feelgood. Sorg, ensamhet och felaktiga livsval ligger som en mörk fond i botten på berättelsen men samtidigt så bjuder den ett gäng fniss och jag är övertygad om att det här skulle bli en riktigt bra film. I väntan på den, läs eller lyssna!

Bildkälla: Printz Publishing