hundparken – moderskapet som handelsvara

Jag längtar alltid efter Sofi Oksanens nya böcker och jag kastade mig över Hundparken så snart den släpptes på Storytel. Lena Endre har läst in ljudboken och den är föredömligt inläst, suveräna Janina Orlov har som vanligt översatt och omslaget är iögonfallande. Men … Själva texten då?

Jag tycker att Sofi Oksanen har gjort det för krångligt för sig, romanbygget är avancerat med ständiga tidshopp och ledtrådar som ständigt planteras och det är en thrillerliknande känsla rakt igenom som för mig nästan förtar själva budskapet. Jag ser faktiskt nästan inte inte skogen för alla träd och det är synd.

Storyn börjar med att den ukrainska kvinnan Olenka sitter på en bänk bredvid hundparken i Helsingfors, hon städar hos välbärgade finska familjer och på bänken fluktar hon på en av familjerna som besöker rastplatsen. Sonen i familjen har hennes fars käke och när Darja kommer och sätter sig bredvid så förstår vi att de båda har ett gemensamt förflutet. De är båda från en liten by i Ukraina och det här är en bok om att allt är till salu – betalar man bara ett tillräckligt högt pris så finns det människor som är villiga att sälja. I det här fallet ägg med dokumenterat perfekta anlag som matchas med barnlösa kvinnor i väst. Det skulle kunna vara en njure, en del av levern eller att bära ett barn åt välbärgade par från väst.

Surrogatmödraskap och skördande av ägg är inte en ofarlig verksamhet och när längtan efter egna barn både hos Olenka och Darja infinner sig så väljer de att agera på olika sätt. I romanen finns också ett spår där Oksanen vill diskutera hur landet utvecklas efter Sovjetunionen. De mycket rika som genom våld och korruption fortsätter att behålla makten, oligarkerna gör politisk karriär och naturtillgångar som kolgruvor hamnar i några fås ägande. En av Olenkas jobberbjudande som ung är att åka land och rike runt och demonstrera, också demokratin är till salu.

Det här var en mycket intressant roman kring ämnen som är viktiga och angelägna. Etiska frågor kring vad som är till salu och vilket pris som betalas måste diskuteras och frågan om hur fattigdom och drömmen om ett annat liv påverkar människor är något som inte bara är aktuellt i Ukraina.

Bildkälla: Albert Bonniers förlag