Jorden runt: Period Pain

Period Pain av Kopano Matlwa var en av de romaner som jag köpte på Johannesburgs flygplats och som sedan blivit stående i min bokvagn. Så himla synd, för det här är en riktigt fin liten pärla till roman. Masechaba är i början av romanen en flicka på väg att bli vuxen och hon lever ett härligt liv med sin bror och föräldrar, det är när hon får förbannelsen, menstruationen, som Gud väljer att straffa henne. Hon blöder utan stopp och inte förrän hon får en operation gjord slutar blodet att smutsa ner allt hon rör vid. Hon bestämmer sig för att bli läkare, hon vill hjälpa människor att slippa lidande likt hennes.

Det är bara det att när hon väl börjar arbeta på sjukhuset så inser hon att hon ganska ofta helst skulle vilja hjälpa människor att dö. Underfinansierat, utan nödvändig utrustning och ständigt med svårt sjuka människor på akuten, det är den verklighet som hon kommer till. Hon förälskar sig i en kollega och hon inser att det också på hennes arbetsplats finns den främlingsfientlighet som märks i landet i stort. Hennes kärlek är från Zimbabwe och trots att hen är specialistläkare så behandlas hen med förakt av de andra läkarna. Nyasha ber Masechaba att inte bry sig, likt menstruationssmärtor så är det här bara en kort period i landet Sydafrikas historia. Nationalismen och rasismen går hand i hand men det kommer att gå över, i sinom tid. Masechaba, som bestämmer sig för att försöka ändra på saken och det får förfärliga konsekvenser. Konsekvenser som leder till ett underverk.

Period Pain är en kort roman som rymmer ovanligt mycket och en av temana är religionen som sviker, människorna gör ju gott men ändå så händer förfärliga ting. Hur kan det vara så? Ett annat tema är hur den lilla flickan växer upp till kvinna och nästan tappar hoppet om framtiden på vägen och ytterligare ett är hur behovet av att ha ”den andre” att irritera sig på växer sig allt starkare i samhället. Allt berättat mot en fond av samtidens Sydafrika. Riktigt bra, jag undrar så varför den ännu inte översatts till svenska. Tranan förlag anse er tipsade!

2010 läste jag Coconut av samma författare. Den skrev jag om här!


Rubriken Jorden runt är mitt sätt att samla de texter som jag skriver om böcker från
länder utanför det svenska, nordiska, brittiska och amerikanska språkområdet.

Välkommen att följa min resa!