en smakebit på söndag: Stöld

Söndag och jag passar på att vara med på En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Klicka er gärna in där så får ni ett gäng smakebitar presenterade.

Ann-Helén Laestadius har med sin roman Stöld skildrat livet som det kan vara i Sápmi just nu, i samtiden och jag har ännu inte riktigt läst klart. Hittills är den mycket intressant. Min smakebit är hämtad från det allra första kapitlet som heter Okta. I det möter vi flickan Elsa – som senare får sin egen ren stulen och slaktad – som är ute i vinterkvällen.

”Kinderna var stela i fartvinden och i ögonvrån såg hon sitt mörka hår sticka ut under mössan och bli silvrigt grått. Ögonfransarna bytte också färg och hon kände den kalla fukten när hon blinkade. Det var som att bli en annan. 

Sjön var ett virrvarr av skoterspår som ledde hem och bort. Till grannar och kusiner. Till rengärdet. Hon följde det bredaste skoterspåret. ” (s. 7)

Bildkälla: Romanus & Selling