amerikansk jord – Jeanine Cummins

Amerikansk jord av Jeanine Cummins är en sån där snackis till roman som man nästan inte vågar läsa. Den har fått mängder av uppmärksamhet som försäljningssuccé, ris för att Cummins anklagas för att approprierat mexikanska flyktingars erfarenheter och ros för den angelägna och gripande berättelsen om mamma Lydia och sonen Luca som flyr Acapulco för att komma undan en våldsam knarkkartell.

Romanen börjar dramatiskt. Lydia, som är bokhandlare, och hennes man är på släktkalas. Maken är journalist och har nyligen publicerat en stor intervju med kartellens ledare Javier. När Lydia tar sin son på toaletten skjuts alla gästerna på festen till döds. Sexton personer mördas och kvar på toaletten står hon och sonen och Lydia förstår att hon måste fly. Genast. Hon packar snabbt en liten väska och så börjar resan mot den amerikanska gränsen. Det blir en lång och svår resa mot den trygghet och frihet som kanske kan finnas i USA.

Den amerikanska titeln är American Dirt och den titeln kan jag förstå är svåröversatt men för mig signalerar den svenska titeln Amerikansk jord något annat, mer hoppfullt. Jord är något man odlar i, fädernesjorden är odlad av generation efter generation och är beständigt. Det här är är en roman om migration där oönskade mexikanska illegala invandrare tar sig till det förlovade landet i norr. Dirt är smutsen som man försöker hålla ifrån sig, som man tvättar eller kastar bort och med tanke på hur mexikanska flyktingars ställning i USA tycks förändrats under Trumps styre så känns ordet dirt valt med omsorg. Nu har jag inget bra förslag till svensk titel men kanske skulle förlaget arbetat fram ett annat alternativ.

Det här är en roman som väcker känslor, emigranternas utsatthet och kartellernas våldsamheter är upprörande och jag tänkte på Jennifer Clements En bön för de stulna som jag läste 2016. Samtidigt så är omsorgen och vänligheten som migranterna möter på vägen, sammanhållningen och strävan mot en trygg och bättre framtid fin att läsa om. Helt klart en bok som är angelägen och intressant, särskilt om man är intresserad av vad våld och flykt gör med människor.

Bildkälla: Bazar Förlag