att vandra osynlig – film om systrarna Brontë

Fredagar betyder lyssning på Spanarna och tittande på På spåret och igår fyllde jag dessutom på med en intressant film om systrarna Brontës liv. I Att vandra osynlig får vi följa familjen under några år på 1840-talet och porträtten av de unga kvinnorna som under pseudonym bestämmer sig för att försöka bli publicerade är spännande att följa. De begåvade systrarna inser att de inte kan skriva under egna namn, dessutom är familjens ekonomiska situation sådan att de måsta försörja sig, så de tar sina initialer och väljer nya namn. Brontë blir Bell och deras texter blir antagna och särskilt Jane Eyre blir en försäljningssuccé. Deras romaner har blivit klassiker, deras hem har blivit ett museum (dit vill jag åka) och BBC har i sin filmatisering varit omsorgsfulla med miljöer och kostym. Jag är nu ingen filmkritiker men om man vill veta mer om familjen Brontë så är det här en lättillgänglig och välgjord introduktion.

Bildkälla: SVT Play