en smakebit på söndag: Svartsvala

Söndag och jag passar på att vara med på En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Klicka er gärna in där så får ni ett gäng smakebitar presenterade.

Jag ska passa på att bjuda en kort text ur Josefin Roos poetiska och tänkvärda roman Svartsvala i vilken vi får möta Lucia som efter en hjärnblödning tappat minnet:

”En dag hade jag fyllt trettioåtta, sedan trettionio.

Varje dag skrev jag i dagboken.

– Mitt liv är för kort att slösas bort.
– Ja, vems är inte det? Vad spelar det för roll om livet är meningslöst. Du måste ändå överleva.
– Jag vill leva, inte överleva.

(—)

Minnena är inte enbart mitt förflutna, utan dem kan jag inte förstå vad som händer och vad som kommer att hända, det finns ingen mening för här och nu, jag har ingen riktig identitet, jag är ingen riktig människa, jag har bara ett presens utan struktur.

Jag är ett före och ett efter. Och snart är jag borta.”

(s 29-30)

 

 

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag