spänningsvecka: ytspänning

Ibland är det extra kul att läsa en ny deckarförfattare och så var det med Olivier Norkeks Ytspänning. Några saker gör att den sticker ut från den stora spänningsmassan, en är förstås att den utspelar sig i på landsbygden i Frankrike och en annan att det är en ung kvinnlig polis i huvudrollen som är mänsklig.

Noémie Chastain jobbar på narkotikaroteln i Paris och under ett tillslag så blir hon skjuten med ett hagelgevär i ansiktet. Under rehabtiden så blir hon placerad i en mindre by utanför stan med uppgift att förbereda nedläggningen av polisstationen. Livet på landsbygden skall blir något annat och kanske lugnare. Hon inser att hon verkligen kommit till en bygd där alla känner alla och när en tunna flyter upp med ett skelett inuti så hamnar hon mitt i byns historia och samtiden tränger sig. Kraftverksdammen som dränkt den gamla byn blir en plats där man måste söka svar och kommisarie Chastain får leda undersökningarna.

Jag gillar miljöerna, jag gillar karaktärerna och jag gillade hur storstan mötte bylivet, jag hoppas att det kommer fler spänningsromaner från Olivier Norek i svensk översättning. Då ska jag läsa!

Andra som skrivit om Ytspänning är:

Enligt O

och

Boktokig

Bildkälla: Sekwa förlag