läsa sig jorden runt – en ständig utmaning

Ett bokmärke som kanske kan inspirera mig!

Jag vet varför min läsning i år hamnat väldigt mycket i svenska, brittiska och nordiska texter. Jag har huvudsakligen lyssnat och i den stora strömmingstjänsten hittar man inte den smala utgivningen. För att läsa litteratur från hela världen så måste man ta sig till de mindre förlagens utgivning och man måste läsa med ögonen. 

Jag har under många år haft ett sug efter att läsa litteratur från fler länder än Sverige, Norden och de engelsktalande och min ständiga utmaning är att läsa från många länder varje år. I år har det gått sådär. Av drygt 200 lästa skönlitterära titlar så är det bara 27 olika ursprungsländer. Jag brukar komma upp i runt 40, dags för bättring alltså!

Ett sätt, och ett härligt julklappstips så här i sista minuten, är att prenumerera på Tranans utgivning. De erbjuder två olika paket med 5 resp 8 översatta romaner, böcker från språkområden som man kanske inte annars möter. Jag har unnat mig själv en julklapp och hoppas att den ska inspirera mig att läsa mer världslitteratur.

Ett annat tips är att prenumerera på Tidskriften Karavan. Litterär tidskrift på resa mellan kulturer är deras devis och i varje nummer presenteras författarskap, bjuds nyöversatta dikter och noveller samt recensioner av aktuella titlar. Vill man hänga med andra läsare som gillar litteratur från hela världen så har Hanna startat en FB-grupp där man diskutera och tipsa varandra: Läsa sig jorden runt. Till den hör också en digital bokcirkel – Välkommen dit!