hittebarnet – Stacey Halls

Så här dan före dan så kommer ett lästips inför långledigheten. Hittebarnet av Stacey Halls är en historisk roman som utspelar sig i London i mitten av 1700-talet. Romanen börjar med att den unga kvinnan Bess lämnar sitt nyfödda barn till ett barnhem. Som pant lämnar hon ett halvt hjärta i valben som är det enda minne hon har från barnets far. Bess bor hemma hos sin far och försörjer sig som räkförsäljerska, hon arbetar hårt och sparar varje penny för att kunna hämta hem sin dotter Clara.

I en helt annan del av staden bor en köpmansänka i total isolering, hon har knappt lämnat sitt hus under de senaste 10 åren och till sällskap har hon sitt lojala tjänstefolk och sin dotter. Som i en egenkonstruerad bur lever de, inget skall få hota dem eller rubba deras cirklar. Så övertalas änkan att anställa en barnflicka till dottern. Livet i det dystra huset blir sig aldrig likt mer och kanske finns det en väg ut ur isoleringen?

Det här är en fin roman som handlar om moderskap, kvinnors  (icke) – möjligheter att göra egna val och samtidigt som man engagerar sig i människorna man möter så är det en trovärdig historisk kontext som skildras. Detaljrikedomen gör att man förflyttas i tid och eftersom de två kvinnorna kommer från helt olika omständigheter så finns utrymme att skildra både rika och fattiga människor. Just att de är mänskliga gör den här berättelsen till något extra. Läs eller lyssna!

Bildkälla: Bokfabriken