humlan hanssons hemligheter – augustprisvinnare

Augustpriset för barn och ungdom gick i år till Humlan Hanssons hemligheter, den är skriven av Kristina Sigunsdotter och bilderna är gjorda av Ester Eriksson. Stor del i magin med boken är samspelet mellan text och bild och där finns något lekfullt och sorgesamt, diksbänksrealistiskt och fantasifullt som gör hela läsupplevelsen. Tänk Barbro Lindgren i nutid så hamnar man nära. Jag minns också att jag absolut inte gillade Barbro Lindgren som barn, det var för stökigt och för crazy och det skulle vara mycket spännande att höra vad en mellanstadieläsare faktiskt tycker om boken. Att det här är en bok som vuxna älskar, det är tydligt.

Humlan går i femman, hon har varit sjuk i vattkoppor och när hon kommer tillbaka till skolan så har bästisen börjat hänga med hästtjejerna. Kommer Nour avslöja alla Humlans hemligheter för de där andra nu? Humlan känner sig förstås övergiven – skoldagarna blir väldigt långa när man sitter på toa, hemma har Humlan faster Fanny som är konstnär som vän men faster mår inte så bra. Pappa och mamma verkar inte särskit kära och livet är helt enkelt inte enkelt.

Jag tycker att det här är en härligt charmig bok som sätter fingret på den svåra period i livet som många barn i tio-elvaårsåldern genomgår. Bästisen är kanske inte längre bästis, barnlivet är på väg att ta slut och sättet att uppfatta världen förändras. De svartvita bilderna är perfekta till texten och det är inte alls gulligt. Snyggt!

Bildkälla: Natur & Kultur