nio liv – Emelie Schepp

Nio liv av Emelie Schepp är den sjätte delen om åklagaren Jana Berzelius och den här boken börjar med att någon bevittnar ett trippelmord i en skog utanför Norrköping. Dagen efter så skickas en anonym film till polisen där man kan se en ung man som försökt hoppa av från ett kriminellt gäng. Han har ett bombbälte runt midjan och polisen Mia Bolander försöker finna ut var filmen är inspelad och vem som är avsändaren. Hon saknar sin kompanjon som är pappaledig, istället ska hon arbeta med Patrik Wiking. Det samarbetet börjar inte vidare bra och de kämpar i den pressade situationen, mot klockan och i en miljö där man inte pratar med polisen.  

De tre skjutna i skogen och den unge mannen som sitter med ett bombbälte i en övergiven lokal hör alla till samma gäng och att skriva om gängkriminalitet ligger precis rätt i tiden. Har man läst de tidigare delarna i serien (det tycker jag absolut att man ska eftersom man får följa både Jana och Mias privatliv genom serien) så vet man en hel del om Janas tidigare liv. Alltså, jag har svårt för den karaktären och lite befriande är det kanske att läsa om en osympatisk typ men jag har efterlyst något genom serien och det är att hon på något vis utvecklas, tar tag i sin bakgrund och gör upp med sitt våldsamma arv.

I den här romanen så har hon visserligen vågat släppa in en man i sitt liv men det är mycket långt kvar till ett fungerande vardagsliv. Att läsa om Jana är inte att läsa om men människa, hon är en maskin driven av sina egna personliga drivkrafter och visst är det spännande och mitt i samtiden men nja … Låt mig få vila i en vänlig och omtänksam karaktär emellanåt. Då blir det riktigt bra. Jag kommer läsa vidare i serien, helt klart. 

Bildkälla: Harper Collins Nordic