inte av denna världen – Yaa Gyasi

Yaa Gyasis Vända hem var en riktig snackis när den kom för några år sedan och jag tyckte mycket om att läsa berättelsen som sträckte sig över både sekel och kontinenter. Från 1700-talets slavhandel i Ghana till medborgarrättsrörelsen i USA och med teman som ras, rotlöshet och identitet så tar den upp ständigt aktuella frågor.

I den nyöversatta Inte av denna världen så tar sig Gyasi an immigration, depression, missbruk och medicinsk forskning. Romanen utspelar sig i USA och det är den unga doktoranden Gifty som berättar sin historia. Hon har genom hårt arbete skaffat sig en doktorandtjänst på ett universitet i Kaliforninen och hennes forskningsområde är neurovetenskap, hur kan det komma sig att vissa människor fastnar i ett beroende? Hennes försök på möss hoppas hon kan leda till att man kan hjälpa alla de som drabbas av psykisk ohälsa. Snart in i romanen så förstår man att hennes forskning har starka personliga motiv, hennes mor har under hela Giftys uppväxt lidit av återkommande depressioner och hennes bror är död av en överdos.

Ytterligare ett lager i den här romanen är religion, Giftys mor är starkt troende och i hemmet så är tilltron på att Gud har en plan och tar hand om de som tror på honom. Gifty som nu i vuxen ålder är vetenskapsman har svårt att balansera mellan uppväxtens religiositet och vetenskapens krav på evidens och i förlängningen så handlar det om huruvida man kan välja sitt liv eller om man är predestinerad, programmerad redan när man föds. Livet för Gifty har påverkats starkt av att hennes mor lämnade Ghana för en dröm om ett bättre liv i USA, hennes far kom efter men lämnade familjen för att återvända till Ghana och saknaden av en make, sveket att bli övergivna präglar den lilla familjen. Giftys bror tar sig fram i det amerikanska samhället med hjälp av sin talang för bollsporter och Gifty studerar, de har press på sig att förvalta den chans som deras mor har sett till att de fått.

Det här är en roman som landar mitt i samtiden och som jag totalt älskar. Så aktuell och så intressanta frågeställningar som ställs samtidigt som man får lära känna Gifty, en ung kvinna som inget hellre vill än att förstå sig på de mekanismer som styr oss människor.

Läs!

The New Yorker har skrivit om romanen om man vill läsa en utförligare text. 

Bildkälla: Norstedts förlagsgrupp