dina händer var fulla av liv – Suad Ali

Suad Ali har med sin debutroman Dina händer var fulla med liv bjudit in oss att lära känna Nora. Nora växer upp som en skyddad flicka i en välbärgad familj i Baidoa, Somalia. Hon flyttar till Mogadishu för att gå på gymnasiet och där träffar hon en politiskt aktiv man. De gifter sig och får en dotter men livet i Mogadishu blir allt oroligare. Inbördeskriget utmanar den unga staten och när Nora blir änka bestämmer hon sig för att lämna landet. Hon hamnar i norra Sverige med bara sin lilla dotter som familj. Hennes utbildning kan inte valideras, klimatet är mycket annorlunda och de somaliska kvinnorna som söker upp henne och som skulle kunna erbjuda stöd och hjälp visar sig vara indragna i de klankonflikter som Nora önskade att lämna. Hon erbjuds arbete som städare på en skola och när hon nu har ett jobb så ökar förväntningars på henne från hennes mor och syster som är kvar i hemlandet. Modern är allvarligt sjuk och medicinen skall betalas av Nora. När modern ligger för döden reser Nora och dottern tillbaks till Somalia och mötet med det land som hon lämnat blir inte heller det enkelt.

Livet i Sverige är inte självklart och jag påminner mig om alla de barn och vuxna som har upplevt flykt som jag möter i mitt arbete. Romanen väcker många tankar och ger perspektiv som berikar. Med ett språk som är både precist och bildrikt så ger Suad Ali mig möjlighet att få leva en stund i någon annans liv. Tack!

Vill man höra Suad Ali berätta om sin roman är det bara att logga in på Bokmässan play.

Bildkälla: Norstedts förlagsgrupp