marvatten – Ann Rosman

 

Marvatten är den alldeles nyutkomna sjunde delen i Marstrandserien och nu är Karin Adler hemma och är mammaledig med den lille sonen. Hon känner sig både lite ensam och smått uttråkad. Arbetet på polisstationen på Skånegatan känns avlägset och när hon får en ny väninna Lotta, boende på ön, så börjar de tillsammans forska kring huset som hon bor i. Väninnan driver hotell Nautic och hon vill gärna inreda med foton på de människor som bott där tidigare. Samtidigt ringer Karins ex och berättar att en av hans matroser har omkommit i en olycka och när polisen kopplas in så behövs Karins kunskaper i utredningen, dags att bryta mammaledigheten.

Ann Rosman har i sin serie alltid en historisk berättelse som vävs samman med den nutida och den här gången får vi följa pigan Johanna som kommer från ett torp på Tjörn till staden Marstrand för att arbeta i den burgna guldsmedsgården. De två berättelserna vävs samman och jag gillar den historiska fonden som romanerna lutar sig mot. Om man vandrar runt på Marstrandsön så är historien alltid närvarande och den färgglada träbebyggelsen, fästningen, kajerna och hamninloppet sätter tonen. Jag sökte nyligen på boende på ön och fastnade för hotell Nautic, konstigt samband men faktiskt sant. Har man läst Rosmans böcker så måste man faktiskt åka en tur till ön, det är en härlig plats!

Jag tror att jag skrivit det förut och med risk för upprepning så tycker jag att Rosmans böcker är för långa. Det blir lite för många ord för mig och tempot i berättandet blir segt. Trots spännande intrig och relationer som jag bryr mig om så tappar jag emellanåt farten i läsningen, vanligen är det ju beskrivningar som saktar ner men i den här boken uppskattar jag både de nutida och historiska miljöbeskrivningarna. Jag önskar mig högre tempo, kanske är det dialogerna som sinkar? Det pratas en hel del, vardagspratas om ditt och datt som inte alltid för storyn framåt. Hur som, jag läser alltid en ny Rosman och jag kommer absolut att läsa nästa bok också!

Bildkälla: Albert Bonniers förlag