mitt liv utan dig – Betlehem Isaak

Den 6 juli är det Betlehem Isaaks tur att sommarprata och jag tänker lyssna. Som bakgrund så kändes det givet att läsa den självbiografiska Mitt liv utan dig – dig är i det här fallet Betlehems pappa Dawit Isaak. Dawit Isaaks öde är ännu okänt, han sågs senast i ett Eritiranskt fängelse och hans familj i Sverige har levt i många år i ovisshet.

Det är dottern Betlehems historia som vi får höra här, hon berättar om livet i Asmara när hon var liten, de levde ett medelklassliv och pappa Dawit arbetade med att skriva. Oron i landet leder till att de alla flyttar till Sverige, Dawit är svensk medborgare efter att ha kommit som flykting som ung, och familjen försöker rota sig i Göteborg. Det är svårt och Betlehem och hennes två syskon är mycket hänvisade till varandra, föräldrarna arbetar och i området på Hisingen känner de sig inte hemma. Pappa Dawit vill återvända och fortsätta sitt arbete som journalist och mot mammans vilja reser de tillbaka till Eritrea. När Betlehem är sju arresteras hennes pappa på oklara grunder och året efter flyttar mamman och de tre syskonen tillbaka till Sverige utan sin pappa.

Väl där väntar Kålltorp, svenska som andraspråk och ett väntande på att höra av pappan. Betlehem känner sig utanför på många vis och inte bara sticker hon ut i skolan på grund av sin hudfärg och sin längd, hon har också en pappa som blir allt mer känd som samvetsfånge i Eritrea. Hon måste hela tiden förhålla sig till symbolen för yttrandefrihet vars bild hon inte ens känner igen, hennes pappa är inte en man med stor afro-frisyr. Från barndom till tonår och vuxenliv, vi får följa Betlehem i ganska korta texter. Jag hade gärna läst mer och längre om Betlehems mellanförskap, hur familjen påverkas av pappans frånvaro och hur Betlehem förtvivlat försöker hitta sin plats i ett samhälle där syon rekommenderar Betlehem att bli fastighetsskötare – för din mamma är väl städare.

Vad jag förstår så finns texten omarbetad till en monolog som spelats på Angereds teater under våren. Det verkar som om att den faktiskt gick upp men troligt är väl att man kommer att kunna se den ingen. Jag kan höra den här romanen som en arg och frustrerad monolog, där kärleken till en pappa grumlas över det val han gjorde. Han reste tillbaka trots att det var fara för hans liv och kvar fanns en splittrad familj.

Betlehem Isaak läser själv ljudboken vilket fungerar mycket bra. Nu ser jag fram emot sommarprogrammet!