biodlaren från Aleppo – Christy LefteriBiodlaren från Aleppo av Christy Lefteri är en roman som tar avstamp i en flykt. Nuri och hans fru Afra har tvingats att lämna Aleppo, platsen där de byggt upp ett liv tillsammans och platsen där de förlorat en son. Livet i Aleppo beskriv som ett arbetsamt, men tryggt liv. Nuri är biodlare och han väljer livet nära naturen före det som köpman. Han träffar sin äskade fru och de bildar familj, kriget kommer allt närmre och snart finns ingen återvändo. Målet blir att resa till Storbritannien och romanen utspelar sig både i Syrien, i transit och när de kommit fram till Europa. Minnen från kriget och flykten finns kvar trots att de nu befinner sig i säkerhet och genom romanen så återberättar Nuri olika minnesfragment. Det här är en fin roman om hur det kan vara att lämna det man älskar mest och hur både smärtsamt och hoppfullt det kan vara att börja om. Jag möter många barn med erfarenheter av flykt och jag kan känna med dem alla, särskilt påmind blir jag när jag läser en roman som Biodlaren från Aleppo. 

Har ni förresten sett att Adlibris har bokcirkelfrågor till några titlar varje månad? Vill man prata om den här romanen så kan man inspireras här.