catalana – Lihammer och Hesselbom

Catalana av Anna Lihammer och Ted Hesselbom är den fjärde fristående delen i serien om poliskommisarien Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson. Året är 1937 och i Stockholm sprängs en bomb som dödar en ung flicka. Flickan har anknytning till en spansk förening och hon verkar ha varit politiskt engagerad. Samtidigt är polisen Carl Hell i Paris för att semester med sin älskarinna, hon förbereder Sveriges paviljong på den kommande världsutställningen. Snart visar det sig att brottet i Stockholm har politiska förgreningar som sträcker sig bland de alla mäktigaste och både Carl och Maria blir involverade i undersökningsarbetet.

Deras respektive privatliv blir också viktiga komponenter i den här spännande och välskrivna historiska romanen. Serien sorteras ofta in under deckare och omslaget signalerar kriminalroman, låt er inte luras av det. Det här är en spännande roman med en intrig som fängslar men också en skidring av en tid i Europa som är mycket turbulent. Fascister och kommunister, det kommande världskriget jäser i kulisserna och Sveriges roll i den internationella politiken var kanske inte helt neutral. 


Catalana var dessvärre inläst av Stefan Sauk, som jag inte uppskattar, och det påverkar mitt intryck av boken. Trist men sant. Det här var, i mitt tycke, inte den starkaste delen i serien men självklart kommer jag att läsa vidare om det kommer fler böcker!