nätterna på Winterfeldtplatz – Elin Boardy

Hedvig är 19 år och har just flyttat till Berlin för att bo ett år hos sin faster. Hon får arbete på ett kontor och snart har hon fått en väninna som introducerar den borgerligt uppfostrade Hedvig till nattlivet i 20-talets Berlin. Hon får vänner som introducerar henne till både kabaret, politik och kärlek av många sorter. Hedvigs frigörelse från föräldrarna och det förväntade sammanfaller med att kvinnor i Sverige nyligen fått rätt att rösta, kan utbilda sig i större utsträckning och kanske kan friare välja partner i kärlek. De kopplingarna vill jag gärna prata med min bokcirkel om, jag vill också gärna diskutera om det hade varit möjligt att lägga berättelsen någon annanstans än i Berlin?

Andra relativt nyskrivna svenska romaner som utspelar sig i samma tid och plats och som väver in hbtq-teman är Hästpojkarna av Johan Ehn och Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn. Någonstans så jämför jag nog den här romanen lite med de och då är den här berättelsen lite vän liksom. Eller är det den tidvis brutala Tv-serien Babylon Berlin jag har som fond men oavsett så är det något får mig att känna att det är något lite snällt och välordnat över texten.

Nåja, Elin Boardys roman Nätterna på Winterfeldtplatz är en välskriven historisk roman som rör sig i en brytningstid i Europa där det första världskrigets verkningar lett till både nationalism, socialism och kommunism. Hedvigs vänner blir ordentligt inblandade i politiken och när sedan börskraschen närmar sig hade den här romanen kunna bränna till rejält, men man ska minnas att det är Hedvigs utveckling vi följer. Hennes frigörelse och hennes väg mot ett självständigt liv handlar mycket om det lilla livet. Arbeta på kontoret, förälska sig i en man som kanske är den rätte, trotsa sin faster och sina föräldrar, dricka sekt tillsammans med sina kamrater till sent in på nätterna och utforska sin sexualitet är troligen det som de flesta 19-åringar gör, så ock Hedvig.

Jag ser mycket fram emot att prata om den här romanen med mina fellow bokbubblare i början av juni. Där finns många samtalstrådar att dra i!