agnetas bok – Maria Gustavsdotter

Om man ska hitta något positivt med den här pandemin så är det kanske att det numer är helt socialt accepterat att vandra omkring ensam med stora hörlurar över öronen. Att socialt distansera sig och skärma av har blivit vardag och jag lyssnar på ljudbok efter ljudbok. Nyheterna orkar man bara i små doser …

Igår var det dags för Agnetas bok av Maria Gustavsdotter. Det är den femte boken i serien om kvinnorna i prästbostaden på Orust och tiden är 1600-tal. Bohuslän har nyligen blivit svenskt och i prästbostaden har den nya prästen installerat sig. Gamle prästen Morlandeus änka bor kvar tillsammans med sonen och hushållerskan Agneta och sorgeåret har just börjat. Huvudpersonen är Agneta, hon som kom till Morlanda med en hemlighet, men man får också återse alla syskonen Morlandeus. Katarina driver bod i Uddevalla, Ebba har gift sig och väntar smått, Fredrik undervisar i skolan i nästa by och Ulrika är på vandring med sina barn och man får följa dem i vardag och helg. Året blir dramatiskt på många sätt och det är kvinnornas berättelser vi får följa.

Omsorger om detaljer i språk och miljö gör den här historiska romanserien härlig att läsa och jag tycker absolut att man ska läsa dem i ordning så att man får följa kvinnorna under längre tid. Börja med Katarinas bok och kör sedan på. Gunilla Leining läser ljudboken och hon passar perfekt för den, läs eller lyssna!