tistelhonung – Sara Paborn

Tistelhonung av Sara Paborn var gårdagens ljudbok och den var ett riktigt fint sällskap under städandet och röjandet i stugan. Romanen utspelar sig i två tider. I nutid så får vi följa Ebba som är en 40+ stockholmskvinna som jobbat med att coacha människor till goda relationer. Med radioprogram, böcker och föreläsningar så har hon berättat om hur man vårdar sin relation. När förälskelsen drabbar henne, hon bryter upp sitt äktenskap och sedan blir lämnad av sin älskare så rasar hela hennes liv. För att försörja sig så tar hon ett uppdrag som innebär att hon skall intervjua en äldre kvinna och ta reda på hur man gör för att leva tillsammans i ett äktenskap som varat 60 år. Ebba reser till Bjärehalvön och träffar Veronika, en änka som numer lever på ett äldreboende.

Varvat med nutidens historia så får vi följa med till 1955. Veronika arbetar på sin mors pensionat och sommaren är varmare än någonsin. Till pensionatet kommer Bo, konststudent från Göteborg,  och de två ungdomarna blir förälskade. Han arbetar med en skulptur som skall ställas i Laholm och Veronika blir involverad i hans arbete. De två historierna flätas in i varandra och alltsamman landar i en charmig och livsbejakande roman som vasst och humoristiskt kommenterar samtiden.

Romantiken spirar, livet byter fokus och i väggarna surrar bina.

Boken är nominerad till Årets bok och det här är den 9 onde boken av de nominerade som jag läser. Inte en vinnarbok för mig men helt klart en mysig bok för sommarledigheten.